Nogle funktionaliteter vises ikke i Internet Explorer - brug en af disse browsere for at få den bedste oplevelse: Chrome, Safari eller Firefox. Vi beklager ulejligheden.
Billede af Ditte Møller
Ditte Møller Region Midtjylland
Gratis

Vallens værdifulde ingredienser

Fag Biologi Kemi Teknologi Bioteknologi
Målgruppe Ungdomsuddannelse

Ditte Møller kan komme på besøg i den vestlige og centrale del af Region Midt samt den nordlige del af Sydjylland. 

Kernestof/Emner

  • Proteiner

  • Enzymer

  • Sukkerstoffer – laktose

  • Sygdomme relateret til fødevarer

  • Oprensning og separation

  • Innovation - fra affald til værdi

  • Produktkrav, produktudvikling, dokumentation, konkurrenter, lovgivning

  • Miljøpåvirkning

  • Karrierelæring

 

Besøg

Fra 10 liter mælk kan man lave 1 kg ost. De resterende 9 kg er valle, som indeholder bl.a. laktose samt en række forskellige proteiner, som kan anvendes til modermælkserstatning, klinisk ernæring til ældre, give ”fylde” i yoghurt og fedtfattig is og meget andet.

Med udgangspunkt i mælk vil vi tale om proteiner, enzymer og sukkerstoffer, og ud fra den viden eleverne har om disse molekyler, vil jeg fortælle om, hvordan egenskaber som fx størrelse eller ladning kan bruges til at oprense forskellige komponenter fra mælken.

Besøget vil koble elevernes viden om proteiner til den virkelige verden og belyser forskellige aspekter af proteiners egenskaber og funktioner. En anden vigtig og kendt bestanddel af mælk er laktose. På hylderne i supermarkedet findes der en lang række forskellige laktosefri produkter til de kunder, der er laktoseintolerante.

Vi skal tale om hvad laktoseintolerans er og evt om fødevareallergier. Jeg vil forklare, hvordan laktosen er blevet fjernet fra mælken, og hvordan man i øvrigt kan modificere et produkt, så det kan indtages af folk med allergi.

Med denne del af besøget vil vi komme til at tale om enzymer; deres funktioner og faktorer, der påvirker deres aktivitet.

 

Elevinvolvering

  • I klassen vil vi lave en brainstorm om mælk – hvad er der i mælk? Hvad godt tilfører det kroppen?

  • Jeg vil have medbringe nogle mælkekomponenter (fx laktose), som eleverne kan se og smage på.

  • Hvis der er tid og mulighed for det, laver vi en simpelt forsøg, der viser, hvordan man laver mælk til ost og valle.

  • Jeg vil løbende inddrage eleverne i diskussioner og så vidt muligt få deres viden i spil.

Flere eksperter

Billede af Tobias Møller Ruby
Vindmøller - fremtidens grønne energikilde Hvordan får vi grøn strøm i vores stikkontakter, og hvordan bør vi have omtanke for klimaet, når vi bruger...
Gratis
Billede af Christina Aabo
Sådan påvirker klimaændringer din energiforsyning Mit besøg omhandler energi, teknologi og klimaændringer. Med udgangspunkt i elevernes egen livsverden...
Gratis
Billede af Armin Hermes
Sådan leverer vindmøller strøm til hele byer Ved dine elever, at vindmøllevinger er over 100 meter lange, og at de er bygget af glas og plastik?
Gratis
Billede af Marie Jørgensen
101 ting man kan bruge mælk til Hvad kan man bruge mælk til? Hvorfor tørrer man mælk? Hvordan tørrer man mælk? Mælk er 90% vand, men...
Gratis
Send forespørgsel om besøg til Ditte Møller
Fulde navn *
Telefonnummer *
Navn på skole/institution *
Adresse *
Postnummer *
By *
Klassetrin *
Antal deltagere *
Ønsket dato *
Ønsket tidspunkt *
Er tidspunktet fleksibelt?
Besked *
Må vi sende andre relevante informationer til dig efterfølgende?
Hvor har du hørt om Book en ekspert?
Andet
Udfyld formular
Forespørgsel sendt Tak for din forespørgsel.
Din forespørgsel er først gået endeligt igennem, når du modtager en bekræftelse på e-mail – det bør ske inden for få minutter.
Find flere eksperter
Info
Ansat hos ARLA Foods Ingredients
Stilling Food scientist
Uddannelse Civilingeniør i kemi og bioteknologi
Uddannelsessted Aalborg universitet Esbjerg (AAUE) /Aarhus universitet(AU)
Alder 27 år
Bopæl Aarhus

Flere eksperter

Billede af Laila Vestergaard Sørensen
Vallens værdi – Fra svinefoder til sportsernæring Valle er et overskudsprotein fra osteproduktion, og med forskellige teknikker kan man ændre vallens sammensætning...
Gratis
Billede af Lars Henrik Mogensen
Arbejsprocesser indgår i alt arbejde og ligner et regnestykke Alt arbejde udføres gennem en arbejdsproces. Men for medarbejdere eller kunder er en stor del af processen...
Gratis
Billede af René Rotvig Jensen
Sådan er software både menneskets bedste ven og største fjende Brug din logik og knæk den hemmelige kode. Vi leger med kodning og taler om software og digitalisering...
Gratis
Billede af Lou Céline Gouré
Fra Afrika til dansk ingeniøruddannelse: Sådan når du dine mål Mit besøg giver eleverne indsigt i, hvordan de selv kan overvinde personlige såvel som faglige udfordringer....
Gratis