Sara Landvik

Sara Landvik

For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden

Svampe, enzymer og bæredygtighed

Vi skal tale om svampe og om hvordan enzymer fra svampe kan bruges til mange forskellige formål. Hvilke svampe kan bruges til hvad? Hvor finder vi dem? Og hvad er en svamp egentlig? Vi kigger også på svampe og laver små forsøg.


Fag

Biologi

Bioteknologi

Teknikfag

Teknologi

Faglige emner

Karrierelæring

Målgrupper

Ungdomsuddannelse

7. - 10. klasse

Geografi

Storkøbenhavn & Nordsjælland

Virtuelt besøg

Sjælland og Sydhavsøerne

Kompetencer

Modellering

Undersøgelse

Perspektivering

Kommunikation


Mit besøg (grundskolen)

Jeg vil fortælle, at den måde svampe spiser på, kan hjælpe os til at få rent tøj, brød, der holder sig friskt længere, hvidt papir og mange andre ting, som vi bruger i vores hverdag.

Jeg viser jer svampe i petriskåle og andet svampemateriale, som ikke altid ligner det vi forventer, når vi tænker på svampe. Vi taler om, hvorvidt eleverne kender det, jeg har med, fra naturen, eller om det er nyt for dem.
 
Afhængig af klassetrin og tidsramme, vil eleverne få til opgave at:

  • Se hvordan vi gærer svampene op i en rystekolbe, for at høste enzymer fra svampene
  • Tilsætte lidt af gæringvæsken til en assay plade for at se, om vi kan se en aktivitet
  • Finde en specifik svamp i en svampebog

Endelig vil jeg også kunne vise en kort film, som viser hvordan vi indsamler svampe og hvordan vi studerer dem i vores laboratorium.

Som barn var jeg meget ude i naturen eller sammen med mine mange dyr. Det har givet mig en fascination for naturen og lyst til at værne om den, hvilket stadig driver mig, i mit nuværende arbejde.

Jeg har nu været på Novozymes i 17 år, og jeg synes, at jeg har det bedste arbejde i verden – især når jeg må fortælle den gode historie om hvordan vi finder ting i naturen, som gør godt for naturen!



Mit besøg (ungdomsuddannelse)

Som Science Manager hos Novozymes er jeg med til at finde og undersøge enzymer, til mange forskellige formål. Enzymerne stammer meget ofte fra svampe, så en del af mit arbejde består i at samle svampe fra forskellige steder i verden. Enzymer er jo naturens” maskiner”, og de kan fx erstatte kemiske eller mekaniske trin i en produktion: med enzymer kan man reducere vandforbrug ved vask eller øge udbyttet ved anvendelse af råvarer, så man bruger færre ressourcer.


På mit besøg vil jeg fortælle om de strategier og metoder vi bruger for at finde svampe og enzymer til specifikke formål. Vi vil komme ind på, hvordan vi tester de enzymer vi finder for at undersøge deres aktivitet. Vi taler også om, hvordan vi i Novozymes går videre til at lave et produkt til markedet, så eleverne vil komme til at se, hvordan bioteknologi kan anvendes i praksis. Mange enzymer er involverede i produktionen af ting eleverne kender fra hverdagen, fx enzymer til brød, til vaskemiddel eller til planteburgere. Vi vil tale om hvor og hvordan enzymer kan være nyttige i en moderne, bæredygtig produktion.


Jeg medbringer agarplader med flotte svampekulturer, som vi skal kigge på, og tager også et lille forsøg med, som viser effekten af et enzym i et enkelt assay.

Emner

  • Svampe
  • Bakterier
  • Bæredygtighed
  • Organismer
  • Naturforvaltning

Kernestof

  • Enzymer
  • Kinetik
  • Biokemiske processer
  • Bioinformatik
  • Naturbeskyttelse
Vælg denne ekspert Vælg flere eksperter Tilbage til søgning

For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden

Dine eksperter