Profilbillede Rasmus Steengaard

Rasmus Stengaard

For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden

Byg smartere og hurtigere med matematik

Matematik og fysik er nøglen til at udvikle smarte grønne løsninger, der både kan sænke CO2-udledning og mindske omkostninger. Det gælder fx inden for vindmølleindustrien, som opfører vindmølleparker verden over. Uden præcise matematiske modeller ville udviklingen inden for den grønne industri gå i stå.


Fag

Fysik/kemi

Matematik

Natur/Teknologi

Faglige emner

Bygninger og byplanlægning

Bæredygtighed

Innovation

Karrierelæring

Produktion og maskiner

Teknologi og ressourcer

Målgrupper

7. - 10. klasse

4. - 6. klasse

Geografi

Midtjylland

Nordjylland

Kompetencer

Perspektivering

Undersøgelse

Kommunikation

Modellering


Mit besøg:

Samfundet og virksomheder har konstant brug for, at vi bliver bedre og hurtigere til at løse problemer. Når man skal bygge 50 vindmøller på en vindmøllefarm, koster det mange penge pr. vindmølle, der skal bygges. Man vil derfor gerne optimere byggeprocessen fx ved at designe smartere maskiner, der kan halvere tidsforbruget.

I mit besøg vil jeg fortælle eleverne, hvordan jeg som maskiningeniør i Liftra er er med til at udvikle mobile kraner, der fx kan bruges til at løfte vindmøllevinger på plads. Kranerne kan stilles øverst på en vindmølle og løfte tunge læs på mange tons. Jeg fortæller, at design af bærende konstruktioner kræver materiale- og geometriforståelse, og eleverne skal opleve, hvordan matematik er forudsætningen for at kunne beregne bærende konstruktioner.

Eleverne får desuden indsigt i, hvordan man tester maskindesign: Hvad vil det fx sige at arbejde med prototyper og fysisk modellering. Her tager vi udgangspunkt i arbejdet med vindmøller: Hvordan tester man, om en vindmølle virker?

Aktivitet:

Eleverne inddeles i grupper og får hver udleveret tre konstruktioner og et stort lod. De skal diskutere og bestemme sig for, hvilken konstruktion, de forventer, kan holde til loddet. Hver gruppe får lov til at teste konstruktionerne og bliver til sidst præsenteret for en matematisk model, der ville give dem svaret meget hurtigere.

I den forbindelse vil vi dykke ned i, hvad netop kombinationen af fysiske test og matematisk modellering betyder for resultaterne.

Emner:

  • Matematisk modellering
  • Anvendt matematik
  • Prototype/fysisk modellering og test heraf
  • Geometri
  • Måling
  • Tal og algrebra
  • Bæredygtighed
  • Materialeegenskaber
Vælg denne ekspert Vælg flere eksperter Tilbage til søgning

For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden

Dine eksperter