For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden
Kan alle bygge satellitter?
Kunne du forestille dig at bygge dit eget rumfartøj og udforske universet? Satellitter spiller en usynlig, men samtidig væsentlig rolle i den moderne verden. Men hvordan konstruerer man egentlig en satellit, så den kan fungere i det barske rummiljø, langt væk fra vores liv på jorden?
Fag
Fysik
Fysik/kemi
Matematik
Natur/Teknologi
Produktudvikling
Teknologi
Faglige emner
Digital Dannelse
Global Dannelse
Innovation
Rumrejsen
Teknologi og ressourcer
Målgrupper
Ungdomsuddannelse
7. - 10. klasse
Geografi
Nordjylland
Midtjylland
Kompetencer
Modellering
Perspektivering
Undersøgelse
Kommunikation
Mit besøg
Satellitkonstruktion er kompliceret og kræver tæt samarbejde for at få alle elementer til at fungere sammen. I mit oplæg vil eleverne imidlertid få indblik i, at alle kan være med til at bygge satellitter, der kan bidrage til at løse vores udfordringer på jorden, såsom overvågning af miljø, internet til tyndtbefolkede områder, overvågning af skibs- og flyfart, forskning indenfor rumfart såsom detektion af gammaglimt, observation af jordens magnetfelt og meget mere.
Jeg vil fortælle om konstruktionen af den første succesfulde miniature-satellit, AAU Cubesat, udviklet af studerende på Aalborg Universitet – den første studenterbyggede AAU-satellit nogensinde. Vi kommer til at tale om, hvordan man gennemfører tests af satellitter i et zero-g miljø, hvad er udfordringerne, når der ingen tyngdekraft er, og hvad skal man være opmærksom på, for at konstruktionen lykkes?
Hvis eleverne er interesseret fortæller jeg også gerne kort om Huginn-missionen og opsendelse af den danske astronaut Andreas Mogensen til Den Internationale Rumstation ISS.
Aktivitet
Under mit besøg skal vi spille et kortspil om satellitkonstruktion. Dette udfordrer eleverne til at træffe beslutninger om satellittens opbygning i grupper, og resultatet af deres valg vil danne grundlag for diskussion i plenum. Desuden vil jeg i løbet af besøget vise billeder, videoklip samt fysiske komponenter og satellitter, som vil kunne ses, røres og diskuteres. Som bonus vil der være klippe-klistre papirsatellitter i 1:1 størrelse, som eleverne kan samle.
Emner
- Engineering
- Fysik
- Teknologi
- Jorden og universet
- Rummiljøet (Zero-g)
- Produktudvikling
For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden