For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden
Hvorfor står det skæve tårn i Pisa skævt?
Har du nogensinde spekuleret over, hvorfor de tungeste bygninger kan stå fast uden at synke ned i jorden? Eller hvorfor det skæve tårn i Pisa står skævt, og står uden at vælte? Bag disse spørgsmål ligger en verden af matematik, fysik og ikke mindst jorden som byggemateriale. Hvordan sikrer vi, at vores bygninger bliver stående stabilt med ”fødderne” solidt plantet på jorden?
Fag
Fysik/kemi
Matematik
Faglige emner
Bygninger og byplanlægning
Jordklodens forandringer
Naturen lokalt & globalt / Natur og miljø
Målgrupper
4. - 6. klasse
7. - 10. klasse
Geografi
Midtjylland
Kompetencer
Undersøgelse
Perspektivering
Modellering
Mit besøg
Under mit besøg vil vi udforske de principper, der holder vores bygninger oprejst. Jeg vil forklare, hvordan en forståelse af matematik og fysik, kombineret med en viden om jordens egenskaber, kan forebygge, at tunge konstruktioner synker, revner eller endda kollapser. Dette er især vigtigt i en tid, hvor vi stræber efter at bygge højere og mere imponerende konstruktioner end nogensinde før. Men er der en grænse for, hvad jorden kan bære?
Jeg vil give eleverne et indblik i, hvad der kræves for at konstruere Danmarks højeste bygning – Lighthouse i Aarhus. Vi vil dykke ned i, hvordan ingeniører indsamler og analyserer oplysninger om jorden under byggepladsen, og hvorfor det er vigtigt. Vi vil se på forskellene mellem sand og ler, og eleverne vil se et eksempel på boreprofiler fra jord forskellige steder i Danmark. De vil lære, hvordan man kan udregne størrelsen på den del af bygningen, der er nede under jorden.
Aktivitet
Eleverne vil helt konkret få jord under neglene, når de skal prøve at klassificere forskellige jordtyper og forstå deres betydning i byggeprocessen. De vil også deltage i en simpel/tilpasset øvelse for at beregne, hvordan forskellige typer af jord har betydning for bygningsfundamenter. Dette vil kunne styrke deres forståelse af hvad fagene matematik og fysik kan bruges til.
Emner
- Anvendt matematik
- Undersøgelse
- Materialeegenskaber
- Problembehandling/-løsning
- Geometri og måling
- Engineering
For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden