Mette Charlotte Jensen Profilbillede

Mette Charlotte Jensen

For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden

Hvorfor står det skæve tårn i Pisa skævt?

Har du nogensinde spekuleret over, hvorfor de tungeste bygninger kan stå fast uden at synke ned i jorden? Eller hvorfor det skæve tårn i Pisa står skævt, og står uden at vælte? Bag disse spørgsmål ligger en verden af matematik, fysik og ikke mindst jorden som byggemateriale. Hvordan sikrer vi, at vores bygninger bliver stående stabilt med ”fødderne” solidt plantet på jorden?


Fag

Fysik/kemi

Matematik

Faglige emner

Bygninger og byplanlægning

Jordklodens forandringer

Naturen lokalt & globalt / Natur og miljø

Målgrupper

4. - 6. klasse

7. - 10. klasse

Geografi

Midtjylland

Kompetencer

Undersøgelse

Perspektivering

Modellering


Mit besøg

Under mit besøg vil vi udforske de principper, der holder vores bygninger oprejst. Jeg vil forklare, hvordan en forståelse af matematik og fysik, kombineret med en viden om jordens egenskaber, kan forebygge, at tunge konstruktioner synker, revner eller endda kollapser. Dette er især vigtigt i en tid, hvor vi stræber efter at bygge højere og mere imponerende konstruktioner end nogensinde før. Men er der en grænse for, hvad jorden kan bære?

Jeg vil give eleverne et indblik i, hvad der kræves for at konstruere Danmarks højeste bygning – Lighthouse i Aarhus. Vi vil dykke ned i, hvordan ingeniører indsamler og analyserer oplysninger om jorden under byggepladsen, og hvorfor det er vigtigt. Vi vil se på forskellene mellem sand og ler, og eleverne vil se et eksempel på boreprofiler fra jord forskellige steder i Danmark. De vil lære, hvordan man kan udregne størrelsen på den del af bygningen, der er nede under jorden.

Aktivitet

Eleverne vil helt konkret få jord under neglene, når de skal prøve at klassificere forskellige jordtyper og forstå deres betydning i byggeprocessen. De vil også deltage i en simpel/tilpasset øvelse for at beregne, hvordan forskellige typer af jord har betydning for bygningsfundamenter.  Dette vil kunne styrke deres forståelse af hvad fagene matematik og fysik kan bruges til.

Emner

  • Anvendt matematik
  • Undersøgelse
  • Materialeegenskaber
  • Problembehandling/-løsning
  • Geometri og måling
  • Engineering
Vælg denne ekspert Vælg flere eksperter Tilbage til søgning

For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden

Dine eksperter