For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden
Grundvand er dit drikkevand
I Danmark drikker vi vores grundvand, og i mange områder er grundvandet truet af udbredt forurening. Forurening fra jordområder siver ned til grundvandet, og kan gøre at vandet skal renses eller slet ikke kan drikkes. Derfor er det vigtigt, at vi passer på vores grundvand!
Fag
Biologi
Fysik/kemi
Natur/Teknologi
Faglige emner
Bæredygtighed
Celler, mikrobiologi & bioteknologi
Jordklodens forandringer
Klima & energi
Krop & sundhed
Mennesket
Teknologi og ressourcer
Målgrupper
4. - 6. klasse
7. - 10. klasse
Geografi
Storkøbenhavn & Nordsjælland
Mit besøg
På mit besøg vil jeg gerne fortælle, hvor vigtigt det er, at vi passer på vores grundvand – det er nemlig også vores drikkevand. På mange grundarealer er jorden forurenet, og derfor er vores drikkevand truet.
Selvom vi i Danmark længe har haft effektive metoder til at undersøge, hvor der er forurening, hvad det er forurenet med, og hvad der skal gøres ved det, så kan nye forureningsstoffer som fx PFAS udfordre vores traditionelle undersøgelsesmetoder. Forurenede områder kan også have alvorlige konsekvenser for børn der leger på områderne, folk der bor der, eller for miljøet og biodiversiteten.
Aktivitet
Som aktivitet skal vi tale om vandet i elevernes drikkedunk. Vi skal reflektere over, hvor vandet kommer fra, og hvad det har været igennem, før det endte i beholderen. Til besøget medbringer jeg jord- og vandprøver, og vi kan også prøve at tage jordprøver fra skolegården med mit jordbor. Eleverne vil også se og teste en ægte ingeniørløsning, som fx LifeStraw, som bruges i lande uden rent drikkevand i hanen. Undervejs vil jeg med eksperimenter vise, hvordan der ikke altid kan ses en forskel på forurenet eller rent vand, men at man altid kan teste, undersøge og bestemme graden af forurening.
Emner
- Miljø
- Biologi
- Forurening
- Biodiversitet
- Sundhed
For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden