For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden
I 2050 vil 70% af verdens befolkning bo i byer – men er byerne klar til det?
Halvdelen af verdens befolkning bor i byer. Hvor der er mange mennesker, bliver der brugt mange ressourcer. Det er derfor vigtigt at gøre byerne og deres udvikling så bæredygtige som muligt. Men hvad er bæredygtighed egentlig og hvordan bliver en by bæredygtig?
Fag
Geografi
Naturgeografi
Faglige emner
Bygninger og byplanlægning
Bæredygtighed
Global Dannelse
Innovation
Jordklodens forandringer
Karrierelæring
Klima & energi
Naturen lokalt & globalt / Natur og miljø
Transport og infrastruktur
Målgrupper
Ungdomsuddannelse
7. - 10. klasse
4. - 6. klasse
Geografi
Storkøbenhavn & Nordsjælland
Nordjylland
Virtuelt besøg
Kompetencer
Modellering
Undersøgelse
Perspektivering
Kommunikation
Mit besøg
Vores ressourceforbrug er større end nogensinde. Med klimakrisen i mente er det derfor afgørende, at vi opbygger bylivet, og udnytter vores ressourcer, så bæredygtigt som muligt. Det er vigtigt, at byerne har effektive strømsystemer, gode muligheder for at tage offentlig transport, velfungerende affaldssortering, og meget andet. Dette arbejder jeg med til hverdag, når jeg forsøger at finde nye løsninger, som kan gøre vores byer mere bæredygtige.
På mit besøg fortæller jeg om bæredygtighed generelt, og hvordan forståelsen af bæredygtighed har ændret sig. Bæredygtighed i dag handler nemlig om meget andet, end ressourceforbrug. Bæredygtighed er også et acceptabelt støjniveau, ren luft og trygge indbyggere, såvel som en modstandskraft til et skiftende klima.
Eleverne får indsigt i den naturgeografiske faglighed, jeg bruger på mit arbejde. Jeg fortæller om, hvordan man planlægger en by bæredygtigt, og hvordan vejr og klima påvirker denne proces. Vi taler om det danske ressourceforbrug i byerne, og dennes sammenhæng med planetære grænser – altså de muligheder vi mennesker har, for at påvirke jorden. At bygge bæredygtige byer, er nemlig en kunst i at tænke innovativt og bruge ny teknologi, inden for de begrænsninger, som naturgeografien sætter.
Aktivitet
I besøget inddrager jeg eleverne i aktiviteter, der er tilpasset det pågældende klassetrin og lærerens specifikke ønsker. Aktiviteterne kunne eksempelvis være:
- At se på nogle af de modeller, vi bruger til at undersøge og forbedre byers bæredygtighed. Modellerne er med til at forbedre vores forståelse af vores planetære grænser: altså de muligheder vi har, for at påvirke jorden og naturen.
- Vi kan inddrage særligt udviklede brætspil, som i et simpelt, underholdende og genkendeligt format skal hjælpe eleverne med at forstå hvilke påvirkninger beslutninger om byudvikling og ressourceforbrug kan have i kontekst af klimaforandringer.
- Jeg laver et oplæg til en problemstilling, som eleverne skal forsøge at løse bæredygtigt. Problemstillingen kan f.eks. være at gadebelysning forbruger meget energi om natten, selvom der er meget få biler.
Emner
- Bæredygtighed
- Vejrforhold
- Arealanvendelse
- Ressourcer
- Konsekvenser af ressourceudnyttelse
- Naturkatastrofer
Kernestof
- Innovation
- Ressourceforvaltning i lokalt og globalt perspektiv
- Klimaproblematikker
- Byers strukturer
- Digitale simuleringer
For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden