For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden
Få magten over din computer: Det er simplere end du tror.
For mange mennesker er teknologi noget, man bruger indenfor nogle meget bestemte rammer. Man åbner en browser, besøger en hjemmeside og navigerer rundt på siden, sådan som den er designet til at blive brugt. Det er de færreste, som kan interagere med IT-systemer udover det almindelige brugerniveau. Jeg viser eleverne de simple matematiske og naturvidenskabelige principper, som mange af vores softwaresystemer baserer sig på, og skubber på grænserne for digital dannelse ved at udfordre eleverne til at interagere med dagligdags IT-systemer på en mere bevidst måde.
Fag
Fysik/kemi
Kommunikation / it
Matematik
Natur/Teknologi
Produktudvikling
Teknologi
Faglige emner
Computer, robotter & kunstig intelligens
Digital Dannelse
Global Dannelse
Innovation
IT og internet
Karrierelæring
Teknologi og ressourcer
Målgrupper
7. - 10. klasse
Ungdomsuddannelse
Geografi
Midtjylland
Kompetencer
Modellering
Undersøgelse
Perspektivering
Kommunikation
Mit besøg
Elektronik og software, og den matematik som det er baseret på, opfattes ofte som ”sort magi” - alt for komplekst og svært at lege med for 'almindelige dødelige'. Mange kan fortælle maskinen HVAD den skal gøre, men ved ikke, HVORDAN den gør det.
Som full-stack ingeniør i indlejret systemudvikling er det mit arbejde at forstå, hvordan computere og andre elektroniske systemer virker. Jeg brænder for at vise verden, at teknologi ikke er noget utilgængeligt og mystisk, men at mange af de systemer som folk interagerer med hver dag, er baseret på helt simple principper.
Under mit besøg vil jeg vise eleverne, at det hverken kræver særlige evner eller en lang uddannelse at begynde at lege med teknologien og forstå, hvordan ”magien” bliver skabt. Vi ser på eksempler fra mit felt, og arbejder med konkrete tricks, de selv kan lave på deres egen computer. Jeg vil komme ind på de matematiske og naturvidenskabelige principper, som computere bygger på - herunder binære talsystemer og logiske kredsløb. Jeg vil især lægge vægt på at afsløre, hvad der ligger under de skinnende teknologiske overflader, som eleverne allerede kender og bruger hver dag, og vise dem det maskineri, der arbejder bag kulisserne. Jeg vil indbyde dem til at begynde at lege med at bevæge sig udover de usynlige rammer som almindelige IT-brugere normalt er bundet af.
Formålet er, at eleverne får indsigt i, hvordan noget af al den teknologi, de bruger hver dag virker, så de kan interagere med den på et højere niveau. Mit oplæg er med til at styrke digitale dannelse ved at gøre eleverne mere bevidste om, hvor let de kan manipulere med disse systemer, og derved udvikle deres kritiske sans. Jeg tror på, at forståelse skaber nysgerrighed, og jeg håber at kunne giver eleverne en indgangsvinkel til selv at blive klogere på teknologien.
Aktivitet:
Eleverne og jeg laver en række aktiviteter, der har til formål at give dem et indblik i, hvordan teknologien bag vores hjemmesider og computere hænger sammen:
- Jeg vil vise dem, at en hjemmeside består af en tekstfil, som altid kan findes ved at trykke F12.
- Jeg vil lære dem, at man kan ændre elementer på en hjemmeside lokalt ved at redigere denne tekstfil, og lade eleverne komme på fjollede ting, man kunne få en hjemmeside til at sige.
- Jeg vil også evt. lære dem, hvordan de på deres computer kan spore beskeder, jeg eller andre skriver i søgefeltet på browseren, på andre computere på det samme netværk.
- Er emnet fysik, kan vi lave en live måling af en USB-enhed og vise, hvordan den "bare" kommunikerer ved at tænde og slukke for en ledning.
Emner:
- Software Engineering
- Matematiske og naturvidenskabelige principper
- It-sikkerhed
- Binære talsystemer
Kernestof:
- Repræsentation og
- Manipulation af data
- Netværk
- Problemidentifikation
- Programmering
- Innovation
For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden