Edon Sejdi Profilfoto

Edon Sejdi

For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden

Hvordan en vej bliver til – fra idé til asfalt.

Hvad er forskellen på et vejkryds, hvor der altid er trafikprop, og et, hvor trafikken glider let? Og er det ene nærmest altid mere miljøvenligt end det andet? Eleverne skal anvende matematik, når de skal tegne en linjeføring på et kort, udregne vejens pris og CO2-belastning og vurdere vejens sikkerhed.


Fag

Geografi

Matematik

Natur/Teknologi

Faglige emner

Bygninger og byplanlægning

Bæredygtighed

Klima & energi

Transport og infrastruktur

Målgrupper

7. - 10. klasse

Geografi

Storkøbenhavn & Nordsjælland

Sjælland og Sydhavsøerne

Kompetencer

Perspektivering

Kommunikation

Modellering

Undersøgelse


Mit besøg

Det har aldrig været mere sikkert at færdes i trafikken, end det er i dag. Det skyldes blandt andet, at vi bliver klogere og klogere på, hvordan vi skal designe de veje, stier og fortove, vi færdes på. Jeg arbejder som vejingeniør og designer og planlægger til daglig veje, stier og fortove, således at de er sikre, holdbare og miljøvenlige. Men hvad kræver det at skabe en sikker og bæredygtig vej eller sti?

Under mit besøg lærer eleverne, hvordan en vej bliver til – fra idé til færdig asfalt – og hvordan vi skaber en bæredygtig infrastruktur for fremtiden. Vi ser bl.a. på trafikafviklingen, som er afgørende for, om vejen skaber et bæredygtigt køremiljø: Jo mere bilerne holder stille på vejen, jo mere brændstof bruger de, jo flere penge koster det for forbrugerne, og jo mere skader det miljøet. Et vigtigt skridt i vejplanlægningen er derfor at analysere trafikken i området og bruge sandsynlighedsregning og statistik til at forudsige, hvor mange biler der skal kunne køre på vejen i myldretiden. Her bruger vi også et specialdesignet software, der kan simulere, hvordan forskellige vejdesigns påvirker trafikafviklingen.

Eleverne og jeg kigger også på nogle af de mange andre faktorer, der er afgørende for, om en vej bliver både holdbar og sikker – f.eks. dens udformning og de materialer, den er lavet af. Begge dele er ofte et spørgsmål om de muliges kunst: Hvilken form er der faktisk plads til, at vejen kan have, og hvilke materialer er der råd til at vælge? Disse faktorer skal eleverne tage højde for, når de selv skal designe en vej.

 

Aktivitet

Eleverne bliver opdelt i grupper og skal designe deres egen vejføring på et kort. De får oplyst en pris pr. løbende meter vej, en pris for forskellige typer af kryds og CO2-belastningen pr. løbende meter. Derudover får de fremlagt en række trafiksikkerhedsfaktorer for de forskellige kryds.

Eleverne skal inddrage disse faktorer, når de skal vælge en type krydsning for at forbinde deres vej med den eksisterende infrastruktur, og skal altså arbejde med matematisk og naturfaglig metode i deres besvarelse.

Til sidst præsenterer en eller flere grupper deres løsning og argumenterer for deres valg med fokus på pris, bæredygtighed og trafiksikkerhed.


Emner

  • Anvendt matematik
  • Bæredygtighed
  • Økonomi
  • Engineeing og modellering
  • Sandsynlighed og statistik
Vælg denne ekspert Vælg flere eksperter Tilbage til søgning

For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden

Dine eksperter