For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden
Bomber, geologi og havmølleparker
Hvad har geologi og geofysik med bomber og havmølleparker at gøre? Og hvad laver en geolog?
Fag
Fysik/kemi
Geografi
Matematik
Natur/Teknologi
Målgrupper
4. - 6. klasse
7. - 10. klasse
Geografi
Midtjylland
Nordjylland
Sydjylland
Kompetencer
Modellering
Undersøgelse
Perspektivering
Kommunikation
Mit besøg
Havmølleparker er en vigtig brik i Danmarks grønne omstilling, da de giver en bæredygtig energikilde til danskernes strømforbrug. Men inden man bygger parkerne, ligger der et kæmpemæssigt planlægnings- og undersøgelsesarbejde, som blandt andet skal sikre, at ingen mennesker kommer til skade under arbejdet. En del af planlægningen er at undersøge, om havbunden egner sig til at man kan placere et fundament, der kan bære tonstunge vindmøller. Denne undersøgelse er jeg en vigtig del af, i mit arbejde som geofysiker.
Sammen med eleverne vil jeg dykke ned i, hvordan geofysik anvendes, og er en uundværlig videnskab ved anlæg af havvindmølleparker – om det så er, at lokalisere gamle bomber og minder fra tidligere verdenskrige i et havområde, eller ved at undersøge havbundsforholdene, der hvor man vil opstille en havmøllepark.
Aktivitet
I besøget inddrager jeg eleverne i forskellige aktiviteter, der skal give eleverne en bedre forståelse af emnet.
Forud for mit besøg vil jeg sende en række spørgsmål, som eleverne kan reflektere over på forhånd sammen med en makker. Spørgsmål og svar vil indgå i løbet af oplægget, og blive brugt til at skabe dialog om emnet. Vi skal lege med sand, ler og sugerør for at afprøve hvad forskellige sedimenttyper betyder for installation af fundamenter som monopæle (der ligner sugerør).
Vi ser også en video fra en minesprængning i Danmark for at vise, hvad der skal når vi finder efterladenskaber fra krigen.
Emner
- Geofysik
- Geologi
- Havbundsundersøgelse
- Oprydning af havbunden
- Havmølleparker
For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden