For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden
Hvem Tror du Ser Bedst – Dig eller en Computer?
Kan en computer finde din sko? Forestil dig, at du har smidt din sko væk i et kæmpe klasseværelse fyldt med ting. Hvad nu, hvis du kunne tage et billede, give det til en computer, og den kunne fortælle dig præcis, hvor skoen ligger? Det lyder måske som magi men det er faktisk en teknologi, vi allerede bruger i hverdagen – objektdetektering.<br>Computere kan "se" verden ved at analysere data, genkende billeder og identificere objekter. Vi bruger allerede denne teknologi i alt fra ansigtsgenkendelse på vores telefoner til selvkørende biler og smarte assistenter. Men hvordan fungerer det egentlig? Og hvordan kan vi programmere teknologi til at hjælpe os i hverdagen?<br>
Fag
Fysik
Matematik
Natur/Teknologi
Teknologi
Faglige emner
Computer, robotter & kunstig intelligens
Digital Dannelse
Innovation
IT og internet
Karrierelæring
Teknologi og ressourcer
Målgrupper
7. - 10. klasse
Ungdomsuddannelse
Geografi
Storkøbenhavn & Nordsjælland
Virtuelt besøg
Kompetencer
Modellering
Undersøgelse
Perspektivering
Kommunikation
Mit besøg:
Under mit besøg vil jeg vise, hvordan computere ”ser” verden, og hvordan de kan løse praktiske udfordringer – fx at tænde lyset, holde huset varmt eller styre forskellige motorer. Microchips kan programmeres til at træffe beslutninger, fordi de kan analysere data, genkende billeder og identificere objekter. Det betyder, at vi kan løse tekniske behov – både derhjemme og i industrien.
Men hvordan ser det ud i praksis? Hvis I har en fysisk controller til rådighed, kan vi bruge den under besøget. Ellers anvender vi en online version og ser på, hvordan man programmerer i virkeligheden. Undervejs får eleverne indsigt i, hvordan elektriske kredsløb fungerer, og hvordan vi bruger ind- og udgange til at styre alt fra lys til motorer. Vi vil også udforske programmeringslogik og se, hvordan man får teknologien til at træffe beslutninger og udføre opgaver automatisk. Derudover ser vi på, hvordan matematiske begreber som variabler, funktioner og sandsynlighedsregning kan hjælpe med at udvikle mere præcise og effektive løsninger. Denne viden er værdifuld, for digitale teknologi bliver stadig en vigtigere og vigtigere del af fremtidens jobs.
Aktivitet:
Vi starter med at undersøge, hvordan man analyserer data i et matematisk program og bruger det til at finde mønstre og sammenhænge. Det giver os fundamentet for resten af aktiviteterne, hvor vi går fra tal og mønstre til programmering og objektdetektering. For eksempel kan vi:
- Programmering med micro-controller: Vi skal kode en micro-controller til at sende beskeder ved hjælp af LED-lys, der kan vise bogstaver, billeder eller afgive lyd. Sådan lærer vi, hvordan teknologi kan kommunikere gennem lys, billeder og lyd.
- Introduktion til programmeringslogik: Eleverne bliver introduceret til grundlæggende programmering og får selv lov til at prøve kræfter med at skrive kode. De lærer, hvordan små kommandoer kan styre teknologi og skabe konkrete resultater.
- Dataindsamling og mønstergenkendelse: Vi ser på, hvordan man indhenter data, bryder den ned og analyserer sammenhænge mellem variabler. Ved hjælp af billedanalyse kan vi lære, hvordan objektdetektering fungerer, og hvordan man kan fremhæve bestemte elementer i et billede.
Emner:
- Programmering
- Dataanalyse
- Kodning
- Digital teknologi
- Sandsynlighedsregning
Kernestof:
- Teknologianalyse / teknologiudvikling (teknologi)
- Deskriptiv statistik
- Elektriske kredsløb
- Kommunikation
- Programmering/teknologi
For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden