Christian Brandt

Christian Brandt

For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden

Kan du høre uden ører?

Jeg vil fortælle om hvordan vi i forskningen undersøger hørelsen, og at det ikke altid har ret meget med ørene at gøre. Jeg fortæller at vi kan hører gennem vores knogler og at lægen bruger dette til at finde høreproblemer.


Fag

Biologi

Fysik/kemi

Teknikfag

Faglige emner

Akustik / lyd

Krop & sundhed

Mennesket

Målgrupper

7. - 10. klasse

Ungdomsuddannelse

Geografi

Fyn og øer

Midtjylland

Sjælland og Sydhavsøerne

Storkøbenhavn & Nordsjælland

Sydjylland

Kompetencer

Modellering

Undersøgelse

Perspektivering

Kommunikation


Mit besøg

Vi kan høre gennem vores knogler, og at lægen bruger dette til at finde høreproblemer. Jeg kan også fortælle om, hvordan meget af det, vi tror, vi hører, i virkeligheden er skabt af hjernen og ikke af vores ører. Når vi fx hører en fugl synge i et træ, så er det, som øret hører i virkeligheden bare en mudret blanding af vibrationer fra mange forskellige kilder. Men vores hjerne analyserer vibrationerne, regner ud hvor de kommer fra, og hvem der har lavet lyden, og vi ender med at have et billede af vores omgivelser med fugle, der synger i træet, biler der kører på vejen og folk, der snakker på fortovet. Besøget kan også drejes over mod fysikken og akustikken bag lyde, hvis der er interesse for det.

Eleverne vil i løbet af besøget lære om, hvor fantastisk vores hørelse er, og hvor vigtig den er for vores sociale liv. De vil også ved hjælp af praktiske øvelser få en ide om, hvordan hjernen tager små stykker af information og skaber et billede af verden. De vil også opleve nogle af de problemer, man støder på, når man forsøger at lave videnskabelige undersøgelser.

I besøget vil jeg tale ud fra den faglige viden jeg har fra min uddannelse og mit arbejde. Jeg er uddannet som biolog, hvor jeg arbejdede med frøers hørelse. Derefter lavede jeg et ph.d.-forskningsprojekt, hvor jeg undersøgte patienter, som lægerne på sygehuset ikke kunne finde ud af hvad fejlede. Efter fem år i England, hvor jeg studerede synet, arbejder jeg nu med medicinsk forskning ved SDU og underviser i, hvordan man kan teste patienter med høretab.

Aktiviteter

Jeg vil lave flere praktiske aktiviteter, der illustrerer, hvordan vi opfatter lyde og bedømmer, hvor lyde kommer fra.

  1. Med en stemmegaffel viser jeg, at vi kan høre lyde gennem knoglerne i kraniet.
  2. Med en vandslange kan jeg vise, at vores hjerne bestemmer hvor en lyd kommer fra ved at måle tidsforsinkelsen.

I forbindelse med disse forsøg vil der også være en diskussion af, hvilke fejl man kan gøre, når man prøver at lave videnskabelige målinger.

Emner

  • Hørelsen
  • Sanserne
  • Lyd og bølger
  • Vibrationer
  • Kroppen
Vælg denne ekspert Vælg flere eksperter Tilbage til søgning

For at tilføje eksperter til kurven, skal der vælges mindst én dato på søgesiden

Dine eksperter